Elewacja jak muzyka

Nowy Gmach Wydziału Filologii Uniwersytetu Łódzkiego to przykład architektury idealnie dopasowanej do charakteru obiektu. Kombinacja różnorodnych materiałów takich jak szkło, ceramika i kamień w połączeniu z zastosowaniem nowoczesnych fasad Schüco pozwoliły na stworzenie budynku unikatowego, a zarazem funkcjonalnego.

Projekt budynku Wydziału Filologicznego w Łodzi powstał w pracowni AGG-Architekci Grupa Grabowski. Architekci Jacek i Matylda Grabowscy, autorzy projektu zainspirowali się charakterem placówki, by zaprojektować budynek o bardzo złożonej formie, odzwierciedlającej mnogość języków, kultur i specjalizacji, jakie są obecne na uczelni. Projektanci zestawili ze sobą kilka prostopadłościennych brył, które przenikają się ze sobą, tworząc monumentalną kompozycję. W projekcie zastosowano rozwiązania fasad, okien i drzwi Schüco, które pozwoliły na uzyskanie optycznej lekkości elewacji i wpuszczenie dużej dawki światła dziennego do wnętrz.

hol_budynku_filologii_fot.agg_architekci_m

Elewacja jak muzyka

Główne wejście, przez które na co dzień wchodzi do budynku 5000 studentów, podkreślają elementy łączące styl klasyczny z nowoczesnym. Tradycyjny kamień został wykorzystany w strefie wejścia do wyłożenia chodnika i ścian. Do funkcji budynku nawiązują wykute antykwą w kamieniu sentencje w różnych językach. Nad strefą wejścia umieszczono finezyjne szklane zadaszenie, a w przejściu zamontowano aluminiowe drzwi wejściowe Schüco ADS 70 HD.HI o dużej wytrzymałości na obciążenia użytkowe i wysokiej odporności na wielokrotne otwieranie i zamykanie (przetestowane na 1 milion cykli otwarć i zamknięć). Na uwagę zasługują charakterystyczne elewacje skrzydeł bocznych. Nieregularnie rozmieszczone, białe pionowe profile wysuwają się przed pola szklanych, ciemnych wypełnień, dając bardzo ekspresyjne wrażenie.

elewacja_uniwersytet_lodzki_fot.agg_architekci_m

na zdj.: Nowy gmach Wydziału Filologii Uniwersytetu Łódzkiego / Fot. AGG-Architekci Grupa Grabowski

Szklany hol i elewacja gmachu Wydziału Filologii Uniwersytetu Łódzkiego / Fot. AGG-Architekci Grupa Grabowski