Kolorowa siedziba NES w Gdańsku

NES, czyli Network Energy Services, to innowacyjna spółka z siedzibą główną w Kalifornii, produkująca inteligentne liczniki i oprogramowanie do nich. Nowa siedziba firmy w Gdańsku, zaaranżowana niedawno przez Tétris, ma przyciągać do NES młode talenty i stymulować rozwój biznesu.

„Otwierając swoją siedzibę w Polsce, szukaliśmy miejsca, które połączy dostęp do wykształconej kadry ze sprzyjającymi warunkami dla biznesu” – mówi Marta Sobczyk, z firmy NES. Wybór padł na Gdańsk, a konkretnie na oddany niedawno do użytku nowoczesny biurowiec Tryton. Jak wynika z raportów oceniających atrakcyjność polskich miast dla biznesu, notowania Gdańska szybko rosną. Najbardziej cenione jest innowacyjne otoczenie Trójmiasta, na siedzibę swojej spółki wybrałaby go dzisiaj co ósma firma.

Tétris realizował dla NES prace w modelu Design & Build, odpowiadając zarówno za koncepcję nowego miejsca, jak i kompletne prace wykończeniowe. W tym przypadku była to ciekawa formuła współpracy, bo sam projekt branżowy i wykonawczy dostarczył deweloper Echo Investment. Projekt ten wykonany był jednak na bazie spaceplanu i szczegółowej koncepcji wraz z doborem materiałów wykończeniowych sporządzonych wcześniej przez Tétris. Następnie Tétris, w ciągu niespełna miesiąca, zajął się zbudowaniem nowej przestrzeni, włącznie z umeblowaniem.

Powierzchnia biura NES to 260 mkw. Składa się na nią energetyczny open space, pełna koloru przestrzeń socjalna połączona z kuchnią oraz kilka gabinetów i małych pokojów do rozmów telefonicznych. Design biura miał mocno utożsamiać się z firmą i jej logotypem. Dlatego też w kolorach ścian, wykładzin i elementów wykończeniowych dominuje pomarańcz, biel i szarości. „Modnym odwzorowaniem koloru szarego w materiale jest użycie betonu. Świetnie sprawdza się on w wykończeniu biur o młodym i nowoczesnym charakterze. Dobrze współgra też z innymi kolorami” – mówi Łukasz Kalinowski, który odpowiadał za realizację projektu po stronie Tétris.

„Chcieliśmy, aby nasze nowe biuro miało żywiołowy, pełen pozytywnej energii charakter. Ma przyciągać swoim niepowtarzalnym designem młodych inżynierów, ale też stymulować integrację i wymianę myśli pomiędzy członkami obecnego zespołu” – mówi Marta Sobczyk z NES. Odzwierciedleniem tego podejścia jest przestrzeń socjalna połączona z kuchnią, którą zdobi pełna koloru fototapeta z żarówką, nawiązująca z przymrużeniem oka do specyfiki działalności firmy. W kuchni pojawiają się też elementy z naturalnego drewna, które tworzą domowy i przytulny charakter. „W projekcie zastosowaliśmy wysokie, fornirowane drzwi, które dodają elegancji i optycznie powiększają przestrzeń” – dodaje Łukasz Kalinowski z Tétris.

Ciekawym pomieszczeniem jest też budka telefoniczna, która poprzez przeszklenie ścian i wyciszające panele wewnątrz, zapewnia komfort rozmów, bez izolowania pracowników od reszty zespołu. W podobnej koncepcji wykonane są sale konferencyjne. „W nowej przestrzeni NES pracuje dziś ponad 20 osób. Cieszy nas, że możemy zaoferować naszym gościom nową jakość spotkań, dzięki wnętrzom dostosowanym do aktualnych potrzeb biznesowych” – podsumowuje Marta Sobczyk.

fot. materiały prasowe