Naleśnikowy Pan Kejk w Manufakturze

Manufaktura w Łodzi wzbogaciła się o naleśniakarnię Pan Kejk. 25 rodzajów naleśników wytrawnych, 15 propozycji słodkich, a dodatkowo tradycyjne placki ziemniaczane, amerykańskie pankejki, czyli porcje czterech małych placków podanych ze słodkim sosem, rozgrzewające zupy-kremy i szeroki wybór sałat. Menu nowo otwartej restauracji Pan Kejk zachęca do spędzenia jesiennych dni przy pysznych daniach nawiązujących swoimi nazwami do miast i państw z całego świata. W karcie znalazły się między innymi naleśnik norweski z farszem z łososia, szpinaku, pomidorów i rukoli, tajski z krewetkami, cukinią, pędami bambusa oraz mleczkiem kokosowym, czy polski z kiełbasą, pieczarkami i żółtym serem. Na podróż w krainę słodkości goście restauracji mogą przenieść się za pomocą naleśnika orleańskiego, wypełnionego czekoladą, mascarpone i gruszką, czy krakowskiego z karmelem, orzechami, herbatnikami i serkiem homogenizowanym. Wśród propozycji pankejków nie mogło zabraknąć tradycyjnej wersji podawanej z syropem klonowym.

Wystrój restauracji jest utrzymany w stylu nowoczesnego minimalizmu. Klasyczne, białe meble współgrają z naturalnym drewnem oraz miedzianymi wykończeniami i dodatkami. Ciekawym rozwiązaniem oświetlenia jest zastosowanie wiszących na długich kablach żarówek, które stają się nietuzinkowym elementem dekoracyjnym. Właściciele zdecydowali się na otwartą kuchnię, dzięki czemu klienci restauracji mogą na bieżącą podpatrywać pracę kucharzy.

fot. materiały prasowe