Nowy parking w Manufakturze

W łódzkiej Manufakturze otworzono nowy parking na 387 dodatkowych miejsc postojowych. Inwestycja o wartości ponad 5 milionów euro została zrealizowana w zgodzie ze standardami ekologicznymi. Trójkondygnacyjna, kryta konstrukcja oferuje łącznie blisko 20 tysięcy mkw. powierzchni, powiększając całkowitą liczbę miejsc postojowych w Manufakturze do 3500. Nad każdym z nowo powstałych stanowisk, w tym 16 oznakowanymi miejscami dla osób niepełnosprawnych, a także nad drogami dojazdowymi oraz przy wjeździe umieszczono detektor z sygnalizacją optyczną informujący kierowców o liczbie wolnych miejsc. Parking wyposażono w windy i ruchome chodniki oraz krytą kładkę połączoną z galerią handlową. Zastosowano energooszczędne oświetlenie LED z elastycznym systemem sterowania, który dostosowuje się do natężenia światła słonecznego. W pobliżu parkingu znajduje się również bezpłatna stacja ładowania samochodów elektrycznych.

Konstrukcja, dzięki kontynuacji współpracy z pracownią Sud Architekt Polska, wpisuje się w ogólną koncepcję architektoniczną Manufaktury. Projekt, nawiązując do przemysłowego charakteru obiektu, bazuje na materiałach surowych, takich jak beton i stal ocynkowana, które na fasadzie łączą się z elementami roślinnymi. Bluszcz zajmie docelowo około 170 mkw. powierzchni elewacji, będąc jednocześnie przedłużeniem pasa zieleni od zachodniej części obiektu.

fot. materiały prasowe