Rośnie sprzedaż płyt indukcyjnych

Urządzając kuchnię od podstaw lub decydując się na jej remont, jednym z dylematów, przed którym stajemy, jest wybór typu płyty grzewczej. Decyzja powinna opierać się nie tylko na kwestii finansowej, ale również bezpieczeństwie, stylu życia mieszkańców oraz zastanej instalacji. O tym, na co zwrócić uwagę podczas zakupu płyty grzewczej, mówi Mateusz Gołda ze sklepu internetowego NEO24.PL.

Gotowanie to nieodłączny element życia. Dla jednych pasja, a dla innych codzienne zło konieczne. Nieważne, jak i dla kogo przygotowujemy potrawy – w każdym domu znajduje się kuchenka. W blokach mieszkalnych najczęściej spotykane są instalacje gazowe, stąd też dużą popularnością cieszą się znane wszystkim kuchenki gazowe. Jednak w nowym budownictwie czasami rezygnuje się z podłączania gazu ziemnego, dlatego jego mieszkańcy mają wyposażone kuchnie w płyty indukcyjne. Czym zatem różnią się oba rodzaje płyt?

Płyty gazowe uzyskują ciepło podczas spalania gazu, który wydostaje się przez otwory w palnikach. Natomiast płyty indukcyjne nagrzewają się dzięki zjawisku indukcji elektromagnetycznej – ciepło nie jest wytwarzane na samej płycie, lecz na dnie naczynia, które tam postawimy. Kwestia bezpieczeństwa zauważalna jest dosłownie gołym okiem. W przypadku kuchenek gazowych jesteśmy narażeni na bezpośredni kontakt z płomieniem, który może nie tylko nas poparzyć, ale również chwila nieuwagi może doprowadzić do zapalenia znajdującego się przy płycie ręcznika.

„Oczywiście nie oznacza to, że kuchenki gazowe są niebezpieczne w korzystaniu – w wielu modelach standardem jest zabezpieczenie przeciwpyłowe gazu, czyli mechanizm, który powoduje odcięcie dopływu gazu do palnika, gdy przypadkowo zgaśnie płomień, na przykład w wyniku zalania palnika lub przeciągu. Ponadto używanie otwartego ognia zostało zastąpione zapalarkami automatycznymi zintegrowanymi z pokrętłami płyty. Płyty indukcyjne posiadają również mechanizmy odcinające dopływ prądu w wyniku przypadkowego zalania oraz blokady rodzicielskie zapobiegające przed niekontrolowanym włączeniem przez dzieci. Dlatego oba rodzaje płyt gwarantują stuprocentowe bezpieczeństwo dla użytkowników” – mówi Mateusz Gołda.

Indukcyjna czy gazowa? Cena i funkcje

Koszt płyty grzewczej zależy od paliwa, którym jest zasilana – tańsza okazuje się płyta gazowa, którą możemy nabyć w granicach 400-500 zł. Koszt zależny jest również od designu, gdyż na rynku dostępne są nowoczesne modele bazujące na przykład na hartowanym szkle. Podnosi to ich wartość materialną, ale również końcowy efekt wizualny całej kuchni. Koszt zakupu płyty indukcyjnej jest wyższy niż gazowej, ponieważ często wiąże się on z koniecznością zainstalowania licznika trójfazowego. Dodatkowo posiadacze płyty indukcyjnej powinni liczyć się z wymianą garnków – na wykonane z metalu ferromagnetycznego oraz o grubszym dnie.

Jednak jednorazowa inwestycja w płytę indukcyjną może przynieść wymierne korzyści. Czas gotowania potraw na indukcji jest znacznie krótszy niż na gazie – zagotowanie 10l wody na płycie indukcyjnej zajmuje niespełna 3 minuty, a na gazowej około 10 minut. Skrócenie czasu przy dużej ilości gotowanych dań korzystnie wpłynie na wielkość przyszłych rachunków.

„Mimo że płyty indukcyjne są droższe w zakupie, od dłuższego czasu zauważamy znaczny wzrost ich sprzedaży wśród naszych klientów. Wybierane są z kilku powodów. Pierwszym z nich jest brak instalacji gazowej w nowym budownictwie, a drugim łatwość czyszczenia, bezpieczeństwo oraz nowoczesny design.” – dodaje Mateusz Gołda.

Jeżeli planujemy zakup płyty indukcyjnej, warto zwrócić uwagę na panel sterowania, który w większości modeli jest sensoryczny i prosty w obsłudze. Dodatkowo należy sprawdzić funkcje, które posiada wybrany przez nas produkt. Funkcja Booster pozwala na szybkie zagotowanie wody lub podgrzanie jedzenia oraz zachowanie ich ciepła. Natomiast decydując się na płytę gazową warto pamiętać o odpowiedniej wentylacji kuchni w celu uniknięcia szkodliwych gazów powstałych na skutek spalania oraz o dbałości w zachowaniu czystości kuchenki, aby nie zatkać otworów w palnikach.

W ogólnym rozrachunku wynika, że bardziej opłacalna jest inwestycja w płytę indukcyjną, gdyż jest oszczędna, bezpieczna, zapewnia szybkość gotowania oraz czystość użytkowania. Jednak zakup oraz koszt eksploatacji kuchenki gazowej jest mniejszy. Stąd ostateczny wybór zależy od stylu życia i potrzeb użytkowników, zastanej instalacji oraz kuchennej aranżacji.