Torus zaprezentował III etap gdańskiej Alchemii

W dniu 2 października odbyła się uroczysta premiera III etapu inwestycji Alchemia w Gdańsku. Kolejna część kompleksu będzie miała 14 kondygnacji nadziemnych, kształt litery H i będzie największym wolnostojącym budynkiem biurowym w północnej Polsce. Jego łączna powierzchnia biurowa wyniesie blisko 36 tys. mkw., a całkowita powierzchnia typowej kondygnacji aż 3 tys. mkw. Wydarzenie połączone było z uroczystym otwarciem II etapu inwestycji. Zakończenie budowy III etapu planowane jest na IV kwartał 2017 roku.

– Przekroczyliśmy już półmetek w realizacji Alchemii i zdecydowanie nie zwalniamy tempa. Rynek nieruchomości biurowych w Polsce dynamicznie się rozwija. Niektóre innowacyjne rozwiązania, które zaproponowaliśmy we wcześniejszych etapach Alchemii, dzisiaj coraz częściej są już adoptowane przez deweloperów. Dlatego w kolejnych etapach chcemy znowu pójść krok naprzód. Trzeci etap Alchemii pozwoli zagospodarować niespotykaną dotąd na naszym rynku przestrzeń biurową w ramach jednego, wolnostojącego budynku, a także jednej kondygnacji. To będzie nowa jakość w zakresie tworzenia nowoczesnego środowiska pracy – mówi Sławomir Gajewski, prezes spółki Torus.

Trzeci z czterech

Alchemia to wielofunkcyjny kompleks biznesowy łączący najwyższej klasy powierzchnię biurową z najbardziej pożądanymi na rynku usługami, związanymi m.in. ze sportem czy zdrowiem. Inwestycja realizowana jest w 4 etapach, z których pierwszy (16,7 tys. m2 powierzchni biurowej) został oddany do użytku w grudniu 2013 roku. Drugi etap (blisko 21 tys. m2 powierzchni biurowej), niemal w całości już skomercjalizowany, oddany zostanie do użytku w ciągu kilku najbliższych tygodni. Podczas piątkowej uroczystości przedstawiciele najemców, a także dewelopera Alchemii, dokonali jego oficjalnego otwarcia. Następnie zaprezentowany został III etap Alchemii, którego budowa niedawno się rozpoczęła. Budynek ten będzie największym wolnostojącym biurowcem w północnej Polsce, posiadającym 14 kondygnacji nadziemnych (w tym 11 biurowych) oraz 2 podziemne. Całkowita powierzchnia najmu (GLA, Gross Leasable Area) to blisko 39 tys. mkw., z czego blisko 36 tys. mkw. zajmą biura, a 2 tys. mkw. powierzchnie handlowo-usługowe, wzbogacając dotychczasową ofertę usług rekreacyjno-sportowych i gastronomicznych (I etap) oraz medycznych (II etap, w trakcie realizacji).

Duża powierzchnia litery H

Budynek biurowy Alchemia III, podobnie, jak wcześniejsze, będzie nosił nazwę pierwiastka chemicznego. Do Aurum i Platinium (wieże biurowe I etapu) oraz Ferrum i Titanium (wieże biurowe II etapu) dołączy teraz ARGON. Budynek ten będzie posiadał charakterystyczny kształt litery H, zapewniający doskonałą efektywność wykorzystania powierzchni oraz optymalne doświetlenie.

– Rzut w kształcie litery H został wybrany jako najbardziej uniwersalny dla tej wielkości budynku. Zapewnia on dużą powierzchnię biurową na jednej kondygnacji, jednocześnie pozwala na elastyczność w zakresie podziału na mniejszych najemców. Powierzchnia biurowa jest znakomicie doświetlona naturalnym światłem, co pozwala na bardzo różnorodne aranżacje przestrzeni – komentuje Piotr Steckiewicz z pracowni APA Wojciechowski, projektanta całego kompleksu Alchemia.

Atrakcyjny pasaż

Pomiędzy budynkami Alchemii III i IV, w parterach, zaprojektowano pieszy pasaż usługowo-handlowy, który ma stać się żywym elementem całego zagospodarowania terenu kompleksu Alchemia. Dzięki swojej lokalizacji, na linii wyjścia z tunelu stanowiącego dojście do peronu SKM (stacja Przymorze-Uniwersytet), pasaż stanowił będzie miejsce interakcji zarówno użytkowników kompleksu biurowego Alchemia, jak i studentów Uniwersytetu Gdańskiego, dla których będzie on nie tylko „skrótem” na drodze do uczelni, ale również ciekawym przystankiem po drodze. W pasażu znajdą się elementy małej architektury, ławki, zieleń a także niewielkie drzewa. Będzie też możliwość rozstawienia stolików przy lokalach gastronomicznych, co zwłaszcza w okresach sprzyjającej aury zdecydowanie ożywi przestrzeń. Architektonicznym wyróżnikiem budynku będzie „latarnia” – narożnik elewacji od strony skrzyżowania pozbawiony jakichkolwiek elementów metalowych i szprosów. Pozwoli to, pomimo znacznej wielkości budynku, zachować mu lekkość i nadać ponadczasowy, elegancki charakter.

fot. materiały prasowe