W weekendy – Lunch omakase

Warszawska restauracja Nobu dostosowuje się do obecnej sytuacji panującej w kraju. Otwiera dodatkowo swoje podwoje w każdą niedzielę, a w pozostałe dni wydłuża godziny funkcjonowania, startując wcześniej.

Omakase, z języka japońskiego „Zostawiam wybór Tobie” to prawdziwy wyraz zaufania do osoby przygotowującej posiłek. Sformułowanie używane w restauracjach serwujących sushi i japońską kuchnię zyskuje coraz większą popularność w Polsce. W restauracji Nobu w weekendy można spróbować wyjątkowej selekcji czterech dań w formie niespodzianki przygotowanych przez szefa kuchni – Yannicka Lohou.

Urodzony w Bretanii we Francji Yannick Lohou od dziecka pasjonuje się kulinarnym światem. Po ukończeniu szkoły kulinarnej w Tregunc Lycee Saint Marc w 1997 roku miał okazję pracować w wielu francuskich restauracjach, a następnie podróżować i zdobyć bezcenne międzynarodowe doświadczenie, między innymi w USA i Rosji. Podczas swojej kariery zawodowej, miał szczęście poznać i pracować z Nobu Sanem oraz Szefem Herve Courtot, którzy nauczyli go skromności, dyscypliny i szacunku. Kunszt i niesamowity smak jego dań od lipca 2020 można podziwiać w warszawskiej restauracji Nobu.

Koncepcja restauracji Nobu oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa, Nobu Matsuhisy odznaczającej się wykorzystaniem produktów wysokiej jakości, wyjątkowymi kolorami i konsystencją – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej. Posiłek w stylu Omakase pozwala gościom na spróbowanie wyjątkowych i najlepszych dań, które w danym momencie może zaoferować szef kuchni. To świetna propozycja dla osób niezdecydowanych lub takich, które nie miały dotychczas styczności z japońską kuchnią.

– Lunch Omakase, który wprowadzamy w Nobu to trzydaniowy lunch z deserem, którego skład jest zagadką dla gości do ostatniego momentu. Wywodzący się z kulinarnej tradycji japońskiej sposób przygotowania potraw jest niezwykłą okazją do skosztowania tego, co jest w Nobu najlepsze. Serwowane przez nas dania będą się zmieniać w zależności od sezonowości i dostępności najlepszych produktów – mówi Yannick Lohou, szef kuchni Nobu Warsaw.

fot.  materiały prasowe