Badanie Carrefour: czy Uproszczony System Znakowania Wartością Odżywczą (SENS) jest zrozumiały dla klientów

Carrefour stale ulepsza i rozwija Uproszczony System Znakowania Wartością Odżywczą (SENS). W tym celu wśród klientów sieci przeprowadzone zostało badanie dotyczące widoczności i zrozumienia oznaczeń.

Jego wyniki posłużą do dalszego rozwoju systemu, a omówione zostały podczas czwartego Komitetu Naukowego SENS.

Carrefour, realizując założenia transformacji żywieniowej, dokłada wszelkich starań, aby system SENS był czytelny i rozpoznawalny. Ze względu na fakt, iż oznaczenie znajduje się już na ponad 100 produktach, sieć postanowiła sprawdzić rozpoznawalność systemu. Badanie, przeprowadzone w kwietniu w sklepach stacjonarnych oraz poprzez ankietę online na próbie 3000 klientów, udowodniło, że oznaczenia pomagają zrozumieć informacje żywieniowe zamieszczone na opakowaniu, grafiki są zrozumiałe i łatwo je zapamiętać. Przebadani klienci docenili także Carrefour jako markę odpowiedzialną społecznie. Wskazali również, że firma powinna nadal pracować nad rozpoznawalnością systemu, np. poprzez działania komunikacyjne.

Wyniki badania zostały omówione podczas czwartego Komitetu Naukowego SENS. W jego skład wchodzi kilkunastu przedstawicieli kluczowych instytucji, uczelni, organizacji naukowych i konsumenckich, a także przedstawicieli Carrefour. Są wśród nich m.in. eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Federacji Konsumentów. Eksperci podczas spotkania dyskutowali na temat możliwości wdrożenia rekomendacji klientów i ulepszenia rozpoznawalności systemu.

Innowacyjny system SENS umożliwia klientom Carrefour łatwiejsze komponowanie zdrowej, zbilansowanej diety. SENS to oznaczenia składające się z czytelnych grafik, które umieszczone są z przodu opakowania produktu i informują konsumentów o zalecanej częstotliwości ich spożywania opracowanej na podstawie wartości odżywczej produktu. Jest to system pozytywny. Nie wyklucza żadnego artykułu spożywczego.

SENS dzieli artykuły spożywcze na cztery kategorie: produkty, które można spożywać bardzo często, często, umiarkowanie oraz sporadycznie lub w małych ilościach.

Produkty z oznakowaniem SENS dostępne są we wszystkich sklepach sieci Carrefour w Polsce od jesieni 2017 roku – obecnie jest ich ponad 100. System obejmuje artykuły spożywcze marek własnych Carrefour. Gama produktów SENS jest stale rozbudowywana. Do końca 2018 roku w sklepach sieci Carrefour znajdzie się 250 produktów oznakowanych SENS, a do końca 2019 roku – 570 produktów.

fot. archiwum