Kuchnia (nie tylko) dla seniorów
Wiek nie powinien być przeszkodą w codziennym życiu, zwłaszcza w przypadku gotowania i spędzania czasu w kuchni. A dla osób starszych, to właśnie to miejsce jest często szczególnie ważne.
W jaki sposób zadbać o to, by kuchnia była nie tylko funkcjonalna, ale również dostosowana do ich potrzeb i ograniczeń? Co ułatwi codzienne czynności seniorom oraz zapewni im komfort i bezpieczeństwo w domowym środowisku? O czym zatem powinniśmy pamiętać?
Funkcjonalność mebli kuchennych odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu komfortu i bezpieczeństwa seniorom podczas codziennych czynności kuchennych. Z uwagi na potencjalne trudności w poruszaniu się oraz użytkowaniu przedmiotów, należy zwrócić szczególną uwagę na organizację przestrzeni.
– Wysokie szafki mogą być problematyczne dla osób starszych, dlatego warto postawić na niższą zabudowę oraz szuflady, które ułatwią dostęp do niezbędnych przedmiotów. Dodatkowo, bardziej ergonomiczne rozmieszczenie szafek i blatów roboczych pozwoli na wygodne korzystanie z kuchni – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Miejmy także na uwadze odpowiedni układ kuchni. Ten w kształcie litery L lub U umożliwi efektywne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, zapewniając jednocześnie łatwy dostęp do potrzebnych sprzętów i produktów.
– W przypadku osób z ograniczoną mobilnością, takich jak seniorzy korzystający z wózków inwalidzkich lub kul, należy zadbać o odpowiednio szerokie przejścia oraz swobodną przestrzeń do manewrowania. To zapewni im nie tylko wygodę, ale także poczucie niezależności podczas codziennych czynności kuchennych – wyjaśnia ekspert marki DYNACOOK.
Przyjazna seniorom kuchnia powinna mieć również odpowiednie oświetlenie, zapewniające wygodną pracę oraz korzystanie z przestrzeni. Oprócz głównego światła o dobrym natężeniu od 300 do 500 lumenów, warto również zadbać o jego punktowe źródła, które będą umiejscowione nad blatami roboczymi oraz w ważnych strefach, takich jak zlew czy płyta kuchenna.
Nie bez znaczenia jest także wybór odpowiedniego sprzętu kuchennego. Warto postawić na urządzenia proste w obsłudze, które nie wymagają zaawansowanej umiejętności użytkowania. Przykładem tego będą ceramiczne płyty gazowe. Dzięki intuicyjnemu sterowaniu i zaawansowanym systemom bezpieczeństwa, zapewniają one nie tylko łatwość użytkowania, ale także pełne bezpieczeństwo podczas gotowania.
– Osoby starsze, często przyzwyczajone do korzystania z gazu, docenią wymianę kuchenki płomieniowej na nowoczesną i łatwą w obsłudze płytę gazową w technologii „gaz pod szkłem”. Są one nie tylko estetyczne, ale także bardzo wygodne w obsłudze i bezpieczne – mówi Stanisław Szyling.- Tryb pracy również sprawia, że nie musimy obawiać się przypalenia potraw lub garnków, ponieważ płyta sama wyłącza się po dłuższej pracy. Osoby starsze, mające gorszą pamięć, nie muszą obawiać się spalonych dań czy pożaru. Brak otwartego płomienia sprawia, że użytkowanie z płyty jest wyjątkowo bezpieczne. Gaz spalany jest pod ceramiczną powierzchnią płyty, zatem nie ma też opcji na przypadkowe zaprószenie ognia, który łatwo może wymknąć się spod kontroli starszej osobie. Szereg opatentowanych systemów bezpieczeństwa sprawia, że nie ma mowy o przypadkowym uruchomieniu płyty.
Dynaxo to polska firma rodzinna, która w produkcji płyt DYNACOOK stawia na innowacyjne rozwiązania. Technologia „gaz pod szkłem” służy bezpiecznemu gotowaniu.
fot. materiały prasowe