Roark Studio z nagrodą 2021 European Property Award

Zespół Roark Studio otrzymał nagrodę 2021 European Property Award w kategorii Office Architecture za projekt rewitalizacji Budynku Dyrekcji w Stoczni Cesarskiej w Gdańsku, przyznawaną przez panel ponad 80 niezależnych ekspertów branżowych. Udana rewitalizacja obiektu została również wyróżniona przez Narodowy Instytut Dziedzictwa oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w konkursie „Zabytek Zadbany”.

Historia tego budynku, pochodzącego z 1878 roku, jest ciekawa. Niemalże przez cały okres swojego funkcjonowania, był nie tylko ważnym miejscem zarządzania stocznią ale również świadkiem najważniejszych wydarzeń społecznych i politycznych związanych ze współczesną historią Polski. To u jego progu stoczniowcy protestowali w imię swoich praw i wartości.

Przez ostatnie kilkanaście lat, budynek był zaniedbywany i niszczał. Sytuacja zmieniła się wraz z przejęciem terenu przez nowego inwestora, Stocznię Cesarską Development, dla której pierwszym celem w procesie rewitalizacji terenu, był kompleksowy remont Budynku Dyrekcji.

Pierwszy od 150 lat remont Budynku Dyrekcji rozpoczął się w marcu 2019 roku i miał na celu odrestaurowanie pięknej architektury i bogatych wnętrz, uzupełniając je o nowe walory przestrzenne. Budynek został oficjalnie otwarty we wrześniu 2020 r. Jednak stworzenie elastycznej i funkcjonalnej przestrzeni dla biznesu z uszanowaniem przemysłowego charakteru XIX-wiecznego budynku, objętego ścisłą ochroną konserwatorską było z punktu widzenia architekta dużym wyzwaniem.

– Projekt rewitalizacji obiektu jest wynikiem wygranego przez nas konkursu architektonicznego obejmującego projekt wnętrz oraz projekt wykonawczy dla całego budynku. Inwestor, Stocznia Cesarska Development postawił przed nami zadanie stworzenia różnorodnych powierzchni biurowych dla szerokiej gamy najemców, zapewniających dużą elastyczność – od mikro-biur i mniejszych jednostek dla start-upów po większe powierzchnie dla firm o bardziej ugruntowanej pozycji – mówi Jakub Bladowski, prezes zarządu Roark Studio.

Tereny postoczniowe objęte są ścisłą ochroną konserwatorską, podlegając tym samym złożonym regulacjom i wymogom. Wszelkie prace podlegają szczegółowym uzgodnieniom i bliską współpracą ze służbami konserwatorskimi, które formalnie prace oceniają i odbierają po ich zakończeniu.

– Zaprojektowane i starannie odrestaurowane wnętrza Dyrekcji łączą szacunek dla historycznego ducha miejsca z rozwiązaniami spełniającymi wszelkie wymagania nowoczesnego biurowca. Projektową ideą przyświecającą architektom było uwypuklenie charakteru historycznych wnętrz poprzez zabiegi niekonkurujące z zabytkowymi rozwiązaniami. Z najwyższą starannością potraktowaliśmy historyczne elementy budynku. Znalezione na miejscu artefakty, takie jak tablice ogłoszeniowe, szafy z oryginalnymi sygnaturami, czy gazety a nawet butelki znalazły ponownie swoje miejsce w odrestaurowanej przestrzeni. W trakcie prowadzenia prac wymieniono lub odrestaurowano łącznie 330 okien. Te, które nie przetrwały, nawet w szczątkowej formie, musiały zostać odtworzone na podstawie dokumentacji fotograficznej. Wybarwienie okien zostało przywrócone do stanu oryginalnego. Po latach na swoje miejsce w wieży budynku Dyrekcji wrócił zegar. Wnętrze budynku ma być przestrzenią gotową na przyjęcie najemców o zróżnicowanych potrzebach w zakresie układu funkcjonalnego i aranżacji wnętrz. System funkcjonalny ma sprzyjać budowaniu relacji międzyludzkich. Tłem dla ostatecznych aranżacji są wszelkie historyczne elementy, detale i wykończenia wnętrz, uzupełnione o minimalistyczne, nienarzucające się umeblowanie, oświetlenie i kolorystykę – mówi Paulina Lehmann, architekt prowadzący, Roark Studio.

Podział przestrzeni biurowej dostosowano do układu istniejących ścian budynku likwidując jednocześnie nowsze naleciałości i zabudowy. Dzięki temu uzyskano czysty układ korytarzowy z możliwością elastycznego kształtowania powierzchni w zgodzie z potrzebami przyszłych najemców. Oprócz zachowania pierwotnej funkcji biurowej do budynku wprowadzono szereg współdzielonych przestrzeni jak sale konferencyjne, salę bankietową, aneksy kuchenne oraz pierwszą w historii terenów postoczniowych przestrzeń coworkingową Mind Dock, zlokalizowaną na ostatnich dwóch piętrach budynku.

fot. materiały prasowe