Sonda: Co robią hotele, by być bardziej eko?

Idea “zielonego” hotelarstwa ma rosnący wpływ na codzienne funkcjonowanie obiektów hotelowych. To, czy dany hotel wprowadza działania przyjazne środowisku, jest też coraz bardziej istotne dla samych gości.

Według przedstawicieli branży hotelarskiej, zarządzanie hotelem w duchu ekologicznego podejścia to dzisiaj m.in. stawianie na ograniczanie zużycia energii, wprowadzanie strategii zero waste, współpraca z lokalnymi dostawcami, jak również edukacja gości hotelowych.

O tym, jak zarządzać obiektem hotelowym w duchu zrównoważonego hotelarstwa i na jakie obszary zwracać szczególną uwagę mówią przedstawiciele hoteli z różnych stron Polski, o różnych profilach działalności, należących do Grupy J.W. Construction.

Jerzy Sobczak, menadżer, Czarny Potok Resort SPA & Conference

Od wielu lat staramy się działać zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, stawiając sobie za jeden z głównych celów dbałość o środowisko. W tym celu wprowadziliśmy w naszym hotelu program motywujący naszych gości do zachowań ekologicznych. Staramy się dawać naszym gościom wybór – mogą oni wspólnie z nami, podczas swojego pobytu, przyczyniać się do mniejszego zużycia wody czy detergentów. Zamiast stosowania jednorazowych kosmetyków do kąpieli korzystamy z wielorazowych dozowników. Wodę do pokojów dostarczamy jedynie w szklanych butelkach, stosujemy też ekologiczne słomki. Dbamy także o ograniczanie zużycia energii poprzez zamontowane czujniki ruchu od oświetlenia korytarzy czy aktywacji prądu w pokojach przy użyciu karty. Proekologiczne działania wprowadzamy też w naszej hotelowej restauracji. Nasze menu tworzymy na bazie lokalnych produktów, które zamawiamy w dużych ilościach, tak by ich transport był najmniej szkodliwy.

Marzena Bednarczyk, dyrektor Hotelu Dana w Szczecinie

Wdrażamy sporo przyjaznych środowisku rozwiązań. Pierwszy obszar to odpowiedzialne, efektywne zarządzanie zasobami hotelowymi. Mamy zamontowane energooszczędne oświetlenie, segregujemy odpady, stosujemy też ekologiczne kosmetyki, które nie szkodzą środowisku w całym cyklu ich życia. Kupujemy napoje w szklanych butelkach, a w przypadku organizacji cateringu stawiamy na biodegradowalną zastawę. Budujemy też świadomość ekologiczną wśród gości naszego hotelu, zachęcając ich do ograniczania wymiany pościeli i ręczników i, tym samym, oszczędzania wody oraz zmniejszenia wpływu detergentów na środowisko. Sporo działań przyjaznych środowisku wprowadzamy w naszej restauracji. Stosujemy separację i recykling oleju do smażenia. Stosujemy żywność ekologiczną i produkty sezonowe. Współpracujemy też z miejscowymi dostawcami – piekarzami, rolnikami czy sadownikami. Przynosi to obopólne korzyści – mamy pewność, że produkty regionalne zawsze będą świeże i będą pochodziły ze znanego źródła, czas trwania transportu zaś będzie krótki, przez co żywność nie ulegnie zniszczeniu i nie straci na swojej wartości. W końcu angażujemy się też w takie wydarzenia, jak Sprzątanie Ziemi i Światowy Dzień Wody. Bierzemy także udział w akcji Godzina dla Ziemi, podczas której gaszone są światła zewnętrzne oraz część oświetlenia wewnątrz obiektu.

Anna Operacz, dyrektor Hotelu 500 w Tarnowie Podgórnym

Wierzymy, że coraz częściej nie tylko osoby prywatne, ale także firmy wybierają hotele, które wprowadzają ekologiczne rozwiązania, dlatego staramy się być jak najbardziej przyjaznym środowisku obiektem. Działania proekologiczne wprowadzamy w kilku obszarach funkcjonowania naszego hotelu. Staramy się w każdym stopniu poprawiać efektywność dbania o naszą planetę i w jak najmniejszym stopniu ingerować w środowisko. Przede wszystkim postawiliśmy na efektywność energetyczną i oszczędność energii. Zainwestowaliśmy w automatykę hotelową, która wspomaga zarządzanie energią elektryczną w obiekcie. Dzięki panelom fotowoltaicznym sami produkujemy prąd. Dodatkowo, na naszym terenie znajduje się stacja ładowania samochodów elektrycznych. Staramy się też redukować odpady, m.in. w tym celu odchodzimy od plastikowych opakowań na rzecz tych wielorazowego użytku. Wspieramy recykling i korzystamy z jego dobrodziejstw. Staramy się także zwiększać świadomość naszych gości, w kontekście tego, jak ważne jest odpowiednie gospodarowanie zasobami wody i poprzez zachęcanie ich do dłuższego korzystania z ręczników i pościeli. Instalujemy ponadto urządzenia pozwalające oszczędzać wodę, takie jak perlatory.

Karol Sapiejewski, dyrektor Hotelu 500 w Strykowie

Nasze działania w zakresie ekologii możemy podzielić na kilka segmentów. Po pierwsze to inwestycja w sam budynek i wdrażanie efektywnych energetycznie rozwiązań. Od prawie dwóch lat prowadzony jest remont generalny, który skupia się nie tylko na zwiększaniu komfortu gości, ale również ma na celu zwiększenie efektywności budynku. Remontujemy podbitkę dachową, strych, elewację, przeprowadziliśmy też generalny serwis wszystkich okien. Montujemy w naszym hotelu panele fotowoltaiczne. Na jego terenie znajduje się też stacja ładowania samochodów elektrycznych. Inwestujemy także w pielęgnację naszego terenu zielonego, na którym posadziliśmy kilkanaście drzew oraz krzewów ozdobnych, a także stworzyliśmy łąkę miododajną. Działania proekologiczne obejmują także naszą restaurację, którą staramy się prowadzić w duchu idei zero waste. Nasza załoga dba o ograniczanie marnotrawstwa żywności i pełne wykorzystanie surowców, czego przykładem są ciasta tworzone z czerstwego chleba czy soki oraz smoothie produkowane z bardzo dojrzałych owoców. W końcu angażujemy do dbania o środowisko także naszych gości – zachęcamy ich do wielokrotnego używania ręczników podczas pobytów, sprzątania na żądanie czy zmniejszenia częstotliwości zmiany pościeli. Odchodzimy też od jednorazowych opakowań.

Katarzyna Szajnwald, dyrektor Hotelu 500 Premium Zegrze

Świadomość ekologiczna w społeczeństwie staje się coraz większa. Nowe rozwiązania, edukacja i promocja wartości ekologicznych to bardzo silny trend, za którym podążamy także w naszym hotelu. Staramy się wdrażać prośrodowiskowe rozwiązania na wielu polach. Z jednej strony to energooszczędność – mamy panele słoneczne oraz energooszczędne oświetlenie. Na terenie naszego obiektu znajduje się także stacja ładowania samochodów elektrycznych. Wprowadzamy przyjazne środowisku opakowania starając się odchodzić coraz bardziej od jednorazowego plastiku. Segregujemy śmieci, a także ograniczamy też marnotrawstwo żywności.

fot. materiały prasowe

Translate »