Meimei w Manufakturze

Około 60 metod przygotowywania potraw na ogniu, 30 sposobów smażenia, 80 rodzajów cięć – to ułamek tego, co składa się na kuchnię chińską. Tradycyjnych dań rodem z Państwa Środka można skosztować w MEIMEI, nowej restauracji otwartej w łódzkiej Manufakturze. Są tam między innymi propozycje potraw z Kantonu, Pekinu oraz Szanghaju, a specjalnością MEIMEI (dosłownie „młodsza siostra”) są przekąski Dim Sum – pierożki oraz sakiewki przyrządzane na parze. Nazwa odwołuje się do jednej z pomysłodawczyń konceptu, której rodzina przyjechała do Polski w latach 30. Zarówno właściciele, jak i kucharze są związani z Chinami. Jak twierdzą, w mieście brakowało lokalu serwującego dania tej kuchni, a łodzianie znają przede wszystkim potrawy z Wietnamu, bądź łączące tradycje kilku krajów azjatyckich. MEIMEI chce pokazać różnorodność Chin, które są prawdziwym tyglem smaków. Na południu dominują potrawy słodkie i łagodne, na zachodzie – ostre, z kolei mieszkańcy północy preferują dania bardziej tłuste. (fot. materiały prasowe)

Translate »