Nowe technologie w kuchni, czyli gotowanie na jachcie i w kamperze

Gotowanie podczas podróży nie musi być wcale niewygodne czy niebezpieczne. Wyposażenie podróżnej kuchni w nowoczesne, intuicyjne sprzęty AGD czyni przygotowywanie posiłków łatwym i przyjemnym, niezależnie od tego, gdzie jesteśmy. O jakiej technologii tu mowa?

Nowoczesne gotowanie na jachcie

W wyposażeniu jachtu najważniejsza jest ergonomia. Od urządzeń i elementów wyposażenia – zarówno na, jak i pod pokładem – oczekuje się funkcjonalności i niewielkich rozmiarów. Niezwykle ważne jest także bezpieczeństwo.

– Dotychczas na jachtach gotowaliśmy przede wszystkim na tradycyjnych kuchenkach gazowych dwupalnikowych. Rozwiązanie to było dogodne, bo kuchenka nie zużywała prądu, ale i niebezpieczne – podczas gotowania byliśmy narażeni na kontakt z otwartym ogniem. Technologia gazowych płyt ceramicznych rozwiązuje ten problem, łącząc w sobie zalety tradycyjnej kuchenki gazowej z komfortem i bezpieczeństwem użytkowania płyty ceramicznej – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Płyta gazowa DYNACOOK Camper & Yacht została wyposażona w dwa nowoczesne pola grzejne, które dzięki zastosowaniu technologii gazu pod szkłem, zapewniają szybkie podgrzewanie potraw, przy jednoczesnym bardziej efektywnym wykorzystaniu paliwa. W praktyce oznacza to jeszcze szybsze gotowanie i rzadszą wymianę butli gazowych.

A jak gotować w kamperze?

Pod względem ergonomii przestrzeni, kamper w dużej mierze przypomina jacht. Wszystkie elementy wyposażenia wnętrza muszą być funkcjonalne i przemyślane. Jednym z podstawowych zagrożeń jest kuchenka gazowa. Gotowanie na otwartym ogniu na tak małej przestrzeni może być niebezpieczne. Jednocześnie poleganie na płytach indukcyjnych znacząco ogranicza miejsca, w których możemy się zatrzymać w trakcie podróży.

Wybór kuchenek dwupalnikowych DYNACOOK Camper & Yacht dyktują również względy bezpieczeństwa. Gotowanie na otwartym ogniu zawsze wiąże się z ryzykiem oparzenia, a w skrajnych przypadkach podpalenia. Zamknięcie ognia w szczelnej formie płyty DYNACOOK ogranicza ryzyko oparzenia do minimum, jednocześnie pozwalając nam zapomnieć o strachu przed zaprószeniem ognia we wnętrzu naszego domu na kółkach.

fot. materiały prasowe

Translate »