Biuro firmy technologicznyej w odważnym designie

Otwarte na wiosnę nowe biuro HL Tech ma przyciągać pracowników designem i wygodą. Wnętrze zdobią donice z cortenu, surowość rdzawej blachy przełamują miękkie tkaniny, a zdrowy klimat zapewniają zielony ściany. Przestrzeń tę, zlokalizowaną na 34. piętrze biurowca Warsaw Spire, zbudował w ciągu trzech miesięcy Tétris, według projektu pracowni Trzop Architekci. Jej charakter pozwala wyciągnąć ciekawe wnioski.

„Największy nacisk na odważny design widzimy dziś w firmach informatycznych oraz usługach online” – mówi Katarzyna Usakiewicz, która zarządzała realizacją z ramienia Tétris. „Nie dzieje się to bez powodu. To segmenty rynku, na których dominuje pracownik. Firmy mocno rywalizują o pozyskanie wykwalifikowanych kadr. W sytuacji, kiedy zarobki i tak już są wysokie, znaczenia nabierają wartości dodane, a jedną z najbardziej przekonujących są komfortowe warunki pracy.”

Brytyjczycy z akcentem

HL Tech to centrum technologiczne brytyjskiej Grupy Hargreaves Lansdown, która zajmuje się zarządzaniem funduszami inwestycyjnymi i oszczędnościami. Pracują w nim m.in. programiści, analitycy i testerzy oprogramowania. By przyciągnąć wysokiej klasy specjalistów, warto jest podkreślać atuty, jakie oferuje miejsce pracy. A tymi są lokalizacja biura w jednym z najbardziej atrakcyjnych miejsc w Warszawie, a także nietuzinkowe rozwiązania zastosowane w wykończeniu przestrzeni.

Powierzchnię 1250 mkw wypełnia open space, przeplatany nowocześnie zaaranżowanymi salami do spotkań. Jako że firma jest brytyjska, nie zabrakło tu motywu czerwonej budki telefonicznej, na którą stylizowane są trzy pokoje do rozmów telefonicznych. Na ścianach znajdziemy obrazy drużyn rugby, a w strefie relaksu można odpocząć na wygodnych, skórzanych kanapach zdobionych angielskimi motywami.

Stal kortenowska, filce i ściany zieleni

Surowy, industrialny sufit, fragmentami zasłonięty ażurową blachą z cortenu, kontrastuje z miękkością wykończeni pozostałych części biura. „To przestrzeń, do której ma się ochotę przytulić. Efekt taki stworzyliśmy dzięki szerokiemu zamontowaniu filcu – od pokrycia całych ścian, przez fantazyjne panele akustyczne, po łączenie z drewnem i cegłą w celu nadania wnętrzu naturalnego charakteru” – tłumaczy Katarzyna Usakiewicz z Tétris.

Szare, subtelne kolory, w zestawieniu z porowatością cegły i strukturą drewna tworzą wyjątkowy klimat. Mają też inną ważną rolę – służą jako powierzchnie skutecznie wygłuszające wszelkie hałasy. Panele akustyczne są zamontowane nie tylko na ścianach, ale także wokół oświetlenia przymocowanego do otwartych sufitów.

Całości dopełnia element rozpoznawczy recepcji – zielona ściana, porośnięta mchem i paprociami, jedna z kilku na tej przestrzeni. Innym ekologicznym akcentem są rośliny posadzone w przyciągających wzrok donicach, wykonanych z cortenu, czyli stalowej blachy pokrytej rdzawym nalotem.

Pub z widokiem na stolicę?

Firma zadbała także o ciekawe zaplecze kuchenne. To przestrzeń, w której można spotkać się, by podyskutować o projektach albo zaprosić gości z zewnątrz na luźne rozmowy. Nieformalny klimat sprzyja integracji i kreatywności. Szczególną popularnością cieszą się wysokie stoły barowe ustawione przy oknach z widokiem na panoramę Warszawy. Z tej wysokości robi ona wrażenie.

„Zamontowaliśmy tu na przykład nalewak do piwa. Jeszcze niedawno takie rozwiązanie było w Polsce nie do pomyślenia, podczas gdy w ostatnich latach to już kolejne biuro, gdzie stawiamy podobną instalację” – dodaje Katarzyna Usakiewicz z Tétris.

Architekci tej przestrzeni w ciekawy sposób rozwiązali też aranżację sal konferencyjnych, która oddzielone są przeszklonymi, zaokrąglonymi ścianami. Wyposażenie ich w lekkie meble i zwiewne kotary buduje przyjemny, kameralny charakter. Wnętrze urozmaicają też liczne nietypowe elementy, jak np. grzejnik pełniący funkcję stojaka na telewizor, znajdujący się we foyer. Zespół Tétris musiał zmierzyć się z zadaniem zamontowania go w taki sposób, aby pozostał cały czas stabilny, a cała konstrukcja nie stanowiła zagrożenia.

W najbliższych planach inwestycyjnych, wspólnych dla Grupy Hargreaves Lansdown, Tétris oraz pracowni Trzop Architekci, jest aranżacja kolejnego piętra dla HL Tech z budynku Warsaw Spire.

fot. Tetris