Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?

Oprócz samego wyglądu, kuchnia musi być przede wszystkim funkcjonalna. Wszystko po to, aby praca w niej była jak najbardziej szybka, prosta i komfortowa. Dlatego w tej kwestii tak bardzo istotny jest ciąg technologiczny. Co oznacza to pojęcie i jak ten ciąg prawidłowo zaplanować? Prawidłowy układ kuchni powinien być oparty o tak zwany trójkąt roboczy. Na czym on polega?
– Prawidłowy ciąg technologiczny w kuchni polega na zachowaniu właściwych odległości między kuchenką, lodówką, a zlewozmywakiem. Trójkąt roboczy składa się z pięciu stref: gotowania/pieczenia, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń, mycia/sprzątania oraz przechowywania produktów spożywczych. Ich rozmieszczenie zaczynamy od zapasów – czyli lodówki – po przechowywanie naczyń, zmywanie, przygotowywanie i na końcu gotowanie. Właśnie taką kolejność, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powinno mieć umieszczenie tych stref w ergonomicznej kuchni – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Ciąg roboczy dotyczy każdej kuchni, niezależnie od jej metrażu. Piekarnik, okap, lodówka czy płyta gazowa – wszystko musi znaleźć swoje nieprzypadkowe miejsce.
– Lodówka powinna sąsiadować z blatem – to na nim najpierw lądują zakupy, które następnie chowamy w chłodziarce. Tuż obok umiejscawiamy kosz na śmieci i zlew, a następnie główny blat roboczy mierzący minimum 60 cm. Przyrządzanie posiłków wiąże się z korzystaniem z szafek – co rusz po coś sięgamy. Najlepiej, aby pojawiły się one nad blatem. Ciąg kuchenny kończy strefa gotowania, czyli kuchenka lub płyta – wyjaśnia Kamila Prałat. – Blat najczęściej montujemy na wysokości ok. 85cm. Górne szafki natomiast są kwestią bardziej indywidualną – powinny wisieć na takiej wysokości, z której swobodnie będziemy mogli sięgać po potrzebny przedmiot, lecz jest to zwykle 60cm nad blatem roboczym.
fot. materiały prasowe