Slow City w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu

Slow food to trend, który w ostatnim czasie zyskuje coraz więcej zwolenników, także w Polsce. Jego głównym założeniem jest spożywanie posiłków w spokoju, powoli i bez pośpiechu. Szczególne znaczenie ma wybór produktów – najlepsze są te nieprzetworzone, regionalne, przygotowane w sposób tradycyjny. Przekonają się o tym uczestnicy jesiennej edycji Slow City, które pojawi się  w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu w weekend, 16-17 września. Głównym motywem wydarzenia będą jabłka i zboża, a poza bazarem produktów regionalnych zaplanowano także warsztaty edukacyjno-kulinarne i degustacje.

Żywność wytwarzana w zgodzie z ideą Slow Food charakteryzuje się wysoką jakością, przystępną ceną, ale również godziwym wynagrodzeniem dla jej wytwórców. Ważny jest też proces produkcji – dostosowany do zasad ekologii i zrównoważonego rozwoju środowiska. Symbolem ruchu Slow Food jest ślimak. Wyraża on sprzeciw wobec zbyt szybkiego tempa życia, promując relaks i odpoczynek oraz życie w zgodzie ze sobą i swoim organizmem.

Na bazarze produktów regionalnych, pochodzących wyłącznie od lokalnych producentów, odwiedzający Galerię Dominikańską zapoznają się z szeroką ofertą regionalnych  owoców, warzyw, czy zbóż. Warto pamiętać, że są to wytwory sezonowe, a sposób ich produkcji bywa skomplikowany. Jednak dzięki temu żywność organiczna jest proekologiczna i  wyróżnia się wartościami zdrowotnymi. Mimo to, ceny produktów są przystępne.

Motywem przewodnim wydarzenia będą jabłka i zboża – ich właśnie dotyczyć będą wystawy edukacyjne. Uczestnicy dowiedzą się wszystkiego o ich odmianach, rodzajach czy wartościach odżywczych. Z kolei na warsztatach będzie można samodzielnie przygotować zakwas do wypieku chleba czy nauczyć się wytwarzania musu jabłkowego. Zainteresowani wezmą udział w degustacji, gdzie przekonają się, że produkty organiczne są nie tylko zdrowe, ale i niezwykle smaczne.

– Angażujemy się w organizację Slow City w Galerii Dominikańskiej ze względu na ideę ruchu Slow, który promuje tradycyjne, pochodzące z lokalnych upraw, produkty. Nasi goście będą mogli zapoznać się z regionalną ofertą zdrowej żywności organicznej i dowiedzieć się, jak przebiega proces jej wytwarzania, a także spróbować miejscowych, ekologicznych przysmaków. Razem z ekspertami ze Slow Food Youth Wrocław chcemy pokazać, że nie trzeba daleko szukać, by znaleźć żywność jednocześnie zdrową, smaczną, a do tego w przystępnej cenie. Podczas wiosennej edycji akcji frekwencja dopisała, liczymy, że tym razem będzie podobnie – mówi Andrzej Wąsowicz, dyrektor Galerii Dominikańskiej.

Slow City odbędzie się w dniach 16-17 września poziomie -1 Galerii Dominikańskiej. Uczestnikom warsztatów organizator zapewnia produkty do gotowania i sprzęt niezbędny do przeprowadzenia zajęć.

fot. archiwum

Translate »